Sportcafe 2019 – verslag

Sportcafé 2019 -11 september

‘De sportvereniging, een hele onderneming– de verbinding tussen sport en bedrijfsleven –

Jeroen Westendorp gaf de aftrap van het Sportcafé met als thema : ‘De sportvereniging, een hele onderneming’- de verbinding tussen sport en bedrijfsleven – De wethouder gaf aan dat hij verheugd is dat het Sportcafé opnieuw met een mooi onderwerp van start gaat.

De gemeente Noordenveld is op dit moment aan het investeren in de sport en staat positief tegenover nieuwe ontwikkelingen. Nieuwe initiatieven worden aangemoedigd en het geven van gelegenheid om verbindingen tussen verenigingen mogelijk te maken zijn welkom. Gisteravond waren vertegenwoordigers van meerdere verenigingen aanwezig in de zaal.

Vervolgens gaf SSN-voorzitter Patrick van der Duin het woord aan Hans de Vries, sportarts van het Martiniziekenhuis. Hans is mede verbonden aan FC Groningen. Hij nam ons mee in de ontwikkeling van ‘bewegen’ door de afgelopen decennia heen. Hij maakte duidelijk dat bewegen een erg positieve bijdrage levert aan je lichamelijke gezondheid en daarnaast ook aan je geestelijk welbevinden. En na vragen uit het publiek over dementie en alzheimer in relatie tot bewegen, werd duidelijk dat het stimuleren van je brein/ hersenen deze ziekten jaren voor je uit kan schuiven.

Hans is op dit moment steeds meer bezig met de jongere voetballers van de FC. Het ontwikkelen van oefeningen waardoor blessures kunnen worden voorkomen bij sporters heeft op jongere leeftijd veel effect. Over het algemeen is de huidige jongste jeugd gevoeliger voor blessures dan pakweg 15 jaar geleden. Door het minder bewegen (o.a. door te lang met ipad etc. bezig te zijn) nemen de motorische vaardigheden ook aanmerkelijk af. Een zorgelijke ontwikkeling!

Het feit dat bewegen goed is voor een mens, is natuurlijk bekend, maar op de manier waarop Hans dit bekende feit op verschillende wijzen illustreerde en van voorbeelden voorzag, sprak dit erg tot de verbeelding.

Als volgende spreker stond Dick Bathoorn op het programma, helaas was hij door persoonlijke omstandigheden verhinderd. Dick is sponsor van de damesploeg van de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen en van vele verenigingen en sportevenementen in Roden en omgeving. Dick zou toelichten waarom hij sponsoring belangrijk vindt, wat het hem oplevert en kost en wat de verbindende schakel is. Mogelijk en hopelijk zien we hem op een later Sportcafé terug.

Gosse van der Meer, professioneel veldrijder, was de laatste spreker. En een echte spreker, enthousiast voor de volle 100%. En hij vertelde heel helder waarom sponsoring hem in staat stelt om zich, naast zijn studie, alleen met het veldrijden te kunnen bezig houden. Hoe de sponsoren hem deze mogelijkheid bieden, deels in het verstrekken van alle fietsonderdelen en kleding. Maar rondom hem zijn ook fysiotherapeuten, artsen en adviseurs actief betrokken. Door zichtbaar te zijn op materiaal van sponsoren, levert Gosse voor de sponsoren veel waarde terug. Maar hij erkent ook dat de ‘gunfactor’ ook absoluut een rol speelt. Daarom is eerlijk en open de sponsoren benaderen, zorgen dat er kwalitatief goede content via de (sociale) media verspreid wordt, naast uitstekende prestaties, benodigd om een goede relatie met sponsoren op te bouwen.

Nadat Patrick de sprekers bedankt had, werd nog gezellig nagepraat onder het genot van een gezond hapje en een drankje.

Geplaatst in Geen categorie.